Home » planetairRESERVEDobjects

 

Ensemble Akte Planeet Gereserveerd & fotobeeld planetairRESERVEDobject 9b

 

presentatie in Coal.2

Henk Wijnen componeerde in 1988 het werk SYMFONIE VAN EEN BRUG, bestaande uit geluid, foto en video.

Centraal in het werk stond de boogbrug bij Vianen. Hiervoor ontving hij van zowel de stad als de provincie Utrecht een projectsubsidie.

De verschillende veranderlijke gezichtspunten van wandelaar, automobilist en schipper werden in video en geluid verbeeld. De brug, het gefixeerde kruispunt van twee bewegingen: boven het massale verkeer en de wandelaar over de brug en daaronder de vertraagde rivier met boten werd, in fotografie en verf vastgelegd.

 

Toen Wijnen tien jaar later in 1998 met Wim van Sijl over de boogbrug richting Vlissingen reed, werd de voorgenomen sloop van deze brug besproken.

Kort daarop werd een stichting opgericht tot behoud van de boogbrug, waaraan Van Sijl nog steeds werkt.

Ter hoogte van Oosterhout verlegde het gesprek tussen beide kunstenaars zich naar hun buitenaardse kunstpraktijken met o.a. het Reserveringsproject van Wijnen en het reizen naar Mars.

In 2000 reserveerde Wijnen in concept een exo-planeet voor zijn verjaardag met de naam RESERVED#2050. 

Ook voorspelde hij dat wetenschappers in 2050 een leefbare planeet zouden vinden. Voorts ontwierp hij een ‘stempel’, waarmee hij meerdere aardse bouwwerken reserveerde, door deze ‘af te stempelen’, klaar voor een kosmologische transfiguratie.

In 2013 schilderde Wijnen de stempel op het wegdek van de boogbrug. Het fotobeeld planetairRESERVEDobject 9b,  toont het toekomstige beeld als nieuw ontwerp voor zowel het hergebruik als voor de toekomstige ruimtereis van de brug.

"planetairRESERVEDobject No 31"  2019

museum IJSSELSTEIN tentoonstelling "Vrijplaats bij MIJ"