Home » planetairRESERVEDobjects

 

presentatie in COAL.2 fotobeeld planetairRESERVEDobject 9b

 

Henk Wijnen componeerde in 1988 het werk SYMFONIE VAN EEN BRUG, bestaande uit geluid, foto en video.

Centraal in het werk stond de boogbrug bij Vianen. Hiervoor ontving hij van zowel de stad als de provincie Utrecht een projectsubsidie.

 

Toen Wijnen tien jaar later in 1998 met Wim van Sijl over de boogbrug richting Vlissingen reed, werd de voorgenomen sloop van deze brug besproken.                     In dit gesprek kwam het behoud van de brug naar voren wat leidde tot Van Sijl’s acties tot bescherming, welke tot de dag van vandaag voortduren.

 

Ter hoogte van Oosterhout verlegde het gesprek tussen beide kunstenaars zich naar hun buitenaardse kunstpraktijken met o.a. het Reserveringsproject van Wijnen en het reizen naar Mars.

Vanaf dit moment werd het reserveren van een planeet voor de KUNST een nieuw project.

Wijnen voorspelde dat wetenschappers in 2050 een leefbare planeet zouden vinden. In 2000 gaf hij deze planeet alvast een naam: R#2050. Voorts ontwierp hij een ‘stempel’, waarmee hij meerdere aardse bouwwerken reserveerde, door deze ‘af te stempelen’, klaar voor een kosmologische transfiguratie.

 

In 2013 schilderde Wijnen de stempel op het wegdek van de boogbrug. Het fotobeeld planetairRESERVEDobject 9b in Coal.2 toont het toekomstige beeld als nieuw ontwerp voor zowel het hergebruik als voor de toekomstige ruimtereis van de brug.

"planetairRESERVEDobject No 31"  2019

museum IJSSELSTEIN tentoonstelling "Vrijplaats bij MIJ"