G U T

is de benaming van een digitale tekening wat het 1e deeltje, het 1e beweginkje van de kosmos visualiseert: een vierkant met een diagonale gebroken lijn verdeelt twee kleurvlakken in geel en blauw. Deze staan voor goud en Lapis Lazuli. Het zijn de twee materialen die voor mij symbool staan voor de materiële mens, in vele culturen verwerkt en zichtbaar in uiteenlopende kunstvoorwerpen uit de verschillende tijdperken van de mens.

 

1e tijdperk na de oerknal

In ± 500 digitale tekeningen heb ik het 1e tijdperk, de minuscule tijdsinterval van 10-34 tot 10-27 sec waarbij het heelal een vergrotingsfactor had tussen de 1030 en 10100  in beeld gebracht. Dit volgens de theorie van Alan Guth. Deze theorie draagt de naam Grand Unification Theory,  ofwel GUT.

Tussen de letters heb ik een spatie gezet: G U T. Daarmee krijgt het voor mij ruimte tot interpretatie en visualisering van dit tijdperk.

 

"Als de Big Bang een illusie is dan geeft het me in ieder geval genoeg inspiratie het eerste deeltje of noemt het beweginkje van het ontstaan van het universum in beeld te brengen. Voor zover ik weet heeft niemand dit ooit gedaan. Misschien wel omdat het hele idee van een universum een illusie is en geen bestaansrecht heeft in de vermeende realiteit dat de waarneembare wereld wordt genoemd, in die, waarin we schijnen te leven."

- "De oerknal en het 1e tijdperk is het grootste collectieve geheugen wat we hebben" -

Dit zijn de eerste regels van een tekst gepubliceerd in de jaarlijkse uitgave van het geschrift Feest der Onafhankelijken 2018 en behoort tot het nog niet geopende manuscript 

de 1e ontwerpschetsen uit 1998 wat leidde tot het icoon

detail van 1 vd 4 gietijzeren pilaren in de ateliers is